Miksi
Joomla?

Joomla on monipuolinen, joustava ja helppo työkalu

Joomla sai alkunsa julkaisujärjestelmä Mambosta vuonna 2005, jolloin Joomlan kehitystiimi siirtyi jatkamaan kehitystyötä Joomla-nimen alla. Ensimmäinen virallinen Joomla 1.5 julkaistiin vuonna 2018 ja 2021 julkaistiin Joomla 4.

Joomla on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joten sen käyttö on täysin ilmaista. Mikäli webhotelli sisältää ohjelmistopankin voi Joomlan asentaa sieltä käyttöön käytännössä napinpainalluksella ja on käytettävissä parissa minuutissa.

Uskomattoman joustava

Joomla on jo alkujaan suunniteltu joustavaksi työkaluksi luoda kotisivuja. Joomla antaa sinun käyttää halutessa erilaisia sivumalleja eri alasivuilla.

Moduuleilla voi määritellä mitä ja millaisia toimintoja sekä kenelle, millä sivulla ja missä kohtaa sivulla nämä näytetään. Kaikki nämä määritykset tehdään suoraan hallintaliittymässä pudotusvalikon tai rasti ruutuun -valinnoilla, eikä sinun tarvitse hallita osata lukea tai kirjoittaa mitään koodia.

Tärkeät toiminnot sisäänrakennettuna järjestelmään

Joomlaan on sisäänrakennettu monia toimintoja, jotka moniin muihin julkaisujärjestelmiin pitää asentaa erilaisina lisäosina.

Joomla CMS julkaisujärjestelmä

Monikielisyys

Joomla sisältää täyden tuen monikielisille sivuille, etkä tarvitse monikielisyyttään millään lisäosalla. Monikielisyys hallitsee myös artikkelien ja valikkonimikkeiden yhteydet eri kielien välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sivustolla vierailija voi lennosta vaihtaa sivuston kieltä ja pysyy samalla sivulla ilman, että joutuu takaisin etusivulle. Käyttäjä voidaan oletuksena myös ohjata sivustolla siihen kieliversioon mitä kieltä käyttäjä käyttää selaimessaankin.

Vapaasti muokattavat valikot

Joomlalla voi tehdä valikoita ja valikkonimikkeitä vapaasti suoraan järjestelmästä tarpeesi mukaan ja näyttää niitä missä haluat. Voit tehdä myös valikkoja, jotka eivät näy sivustolla missään, mutta voit tehdä niillä url-osoitteita sisältöön. Valikkonimikkeissä voit myös määritellä sen näkyvyyden/käyttöoikeuden käyttäjätyypin mukaan.

Käyttäjät ja käyttöoikeustasot

Järjestelmässä on myös kehittynyt käyttäjähallinta eri käyttöoikeuksineen. Voit määritellä ketkä voivat muokata tai päivittää sisältöä ja kenellä on oikeudet nähdä mitäkin sisältöä kun käyttäjä on kirjautunut sivustolle.

Joomlalla voit luoda siten helposti myös intranet-sivut samalle sivustolle.

Hakukoneoptimoinnin työkalut

Lisäksi Joomlassa on kaikki asetukset käytettävissä hakukoneoptimointiin, etkä tarvitse tähän erillistä lisäosaa.

Voit määritellä vapaasti otsikot, sivujen meta-kuvauskentät ja meta-hakusanat valikkonimikkeisiin tai artikkeleihin.

Lisäosat ja moduulit

Joomlaan on saatavilla tuhansia ilmaisia ja maksullisia lisäosia ja moduuleja, jotka laajentavat järjestelmää uusilla toiminnoilla. Lisäosia voivat olla esim. erilaiset varausjärjestelmät, nettikaupat, tapahtumakalenterit jne.

Lisäosat sisältävät usein myös moduuleja, joilla voit tuoda lisäosan toimintoja eri sivuille. Voit valita vaikkapa etusivulla näytettäväksi tapahtumakalenterista seuraavat viisi tapahtumaa ja jollain toisella sivulla näytetään tapahtumakalenterista kymmenen seuraavaa konserttia.

Moduuleja voit tehdä täysin myös vapaasti omalla sisällöllä ja määritellä niiden asetuksissa millä sivulla, missä siellä ja kenelle moduuli näytetään.

Sivupohjat ja frameworksit

Joomlaan on saatavilla myös tuhansia ilmaisia ja maksullisia sivumalleja. Maksulliset sivupohjat yleensä maksavat vain kymppejä, joten sellaisenkaan käyttäminen ei ole kallista.

Itse suosin käytössä ns. frameworks-pohjia, eli peruspohja joka sisältää joitain käyttöä helpottavia toimintoja. Tärkeimpänä näistä mahdollisuuden esim. luoda uusia "moduulipaikkoja" sivupohjaan suoraan käyttöliittymästä. Tällaista frameworksia käyttämällä sivupohja ei käytännössä vanhene ja kun frameworksista tulee uusi versio voi sen huoletta päivittää ilman, että sivusto tai sen toiminnot menevät rikki.

Hallinta

Joomlassa on käytännössä kaksi hallintaliittymää. Kaikki järjestelmän asetukset ja säädöt sekä lisäosien ja moduulien hallinta tehdään hallintapaneelissa (administrator-sivusto).

Niille käyttäjille, jotka vain muokkaavat sisältöä tai lisäävät esim. ajankohtaisartikkeleja voivat käyttää julkisen puolen sivustoa, jolloin sisäänkirjautumisen jälkeen pääsevät muokkaamaan tekstejä suoraan julkiselta sivustolta eivätkä tarvitse hallita hallintaliittymän käyttöä. Osassa lisäosia voi olla myös mahdollisuus hallita jotain toimintoja julkisen sivuston puolelta.

Helpompi kuin WordPress

Olen testannut ja operoin myös WordPress-sivustoja ja pidän Joomlaa huomattavasti helpompi järjestelmä sellaisille, jotka haluavat ymmärtää ja hallita sivustonsa toteutuksen sekä asetukset suoraan hallintaliittymän kautta, ilman että tarvitsee ymmärtää koodaamisesta yhtään mitään.

Mikäli nappaat jonkin valmispohjan ja alat bloggaamaan, etkä tarvitse lisätoiminnallisuuksia on WordPress siihen helppo ja valmis ratkaisu.

Mikäli kuitenkin tarvitset työkalun, jolla voit tehdä joustavasti sivustoja, jotka muuttavat mahdollisesti sisältöään ja ulkonäköään eri sivujen välillä, sekä hallita kaiken tämän helposti suoraan hallintapaneelin asetuksista rasti ruutuun -valinnoilla on Joomla silloin ylivoimaisesti parempi alusta. 

Joomlan kanssa et ole myöskään pakkoavioliitossa alkuperäisen toteuttajan kanssa, koska käytännössä kaikki säädöt ja asetukset voi kuka tahansa katsoa suoraan Joomlan valikoista ja siten helposti muokata sisältöä nopeasti ja päivittää sivuston vaikka uudelle sivupohjalle.

Valitettavasti Drupaliin en voi Joomlaa verrata, koska Drupalin sielunelämään olen tutustunut vain lyhyesti vuosia sitten.

Joomlaa kehitetään yhdessä

Joomlaa kehitetään yhdessä ja siihen voi kuka tahansa suunnitella uusia toiminnallisuuuksia ilmaisia tai maksullisia laajennuksia toteuttamalla ja nämä saa tarjolle Joomlan sivustolle. 

Itse olen osallistunut Joomlan ja sen useiden lisäosien käännöstyöhön. Mikäli sinua kiinnostaa tulla mukaan Joomlan kääntäjäksi tai oikolukijaksi, niin suuntaa kohti Crowdin-sivustoa ja liity tiimiin.